Uslišane dove iz Kur’ana

Unutrašnjost džamije
Unutrašnjost džamije

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu i njegove ashabe. Hvala Allahu, dž. š., koji nas je stvorio kao muslimane i hvala našem Gospodaru što nas je učinio pripadnicima ummeta Muhammeda, a.s.

 

“A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato, neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na pravom putu.”

(El-Bekare 186.)

Draga braćo!

Tema današnje hutbe nosi naziv uslišane dove kod Allaha,dž.š.,a koje su bile su upućene od pojedinih Allahovih Poslanika. Međutim, prije nego navedem neke od kur’anskih dova, moramo se podsjetiti  šta je dova, koja je njena vrijednost i kakvo mjesto ona zauzima u islamu.

Svjedoci smo da danas obični muslimani ne koriste ovu mogućnost koja im je data iz više razloga. Ponajviše što ne shvataju da je dova izravan kontakt i veza  između čovjeka i Allaha dž.š.,  i da kroz dovu mogu dosta toga postići, pa čak kako kaže Vjerovjesnik, a.s.  u jednom hadisu, da se dovom može promijeniti sudbina. Cilj ove hutbe je pomoć u shvatanju važnosti dove, ali i da iskoristimo dovu kao mogućnost jačanja naše veze sa Uzvišenim i načina odazivanja svome Gospodaru,te svojevrsnog približavanja Milostivom.

Ono što je jako bitno naglasiti jeste da mi  kroz dovu iskazujemo svoju pokornost Allahu dž.š., te čvrsto vjerujemo da nam samo Allah dž.š. može pomoći, izbaviti nas iz nevolje i  uputiti, kada je u pitanju život na ovom svijetu. Isto tako moramo znati, da kada je u pitanju dova, moramo biti iskreni, ali i ustrajni u njenom činjenju, te ne smijemo biti od onih koji sumnjaju ili gube nadu da će biti uslišana-primljena od strane Uzvišenog Allaha. Sve navedeno potvrđuju hadisi Allahovog Poslanika a.s.

„Molite Allaha uvjereni da će vam se odazvati, i znajte da Allah neće primiti dovu od nemarnog, odsutnog srca.“ (Tirmizi)

“Dova će biti uslišavana sve dok čovjek ne bude požurivao govoreći: molio sam, ali mi dova nije uslišana!“(Buhari)

Kada je u pitanju način upućivanja dove, navešću dva hadisa u kojima vidimo kakao je Muhammed, a.s, dovio.

„Svakom čovjeku koji, moleći Allaha za nešto, digne ruke da mu se ukaže bjelina ispod pazuha, Allah će uslišati dovu.“ (Tirmizi)

“Kada molite Uzvišenog Gospodara za neku potrebu, dignite dlanove prema nebu.“ (Ebu-Davud )

Često ljudi pitaju koje su dove najbolje, te se na to pitanje može dati vrlo kratak odgovor. Najbolje dove su kur’anske  dove,  dove Resulullaha, a.s., pod uvjetom da onaj ko ih uči ispunjava gore navedene uvjete. S toga ću ja danas posebno navesti samo neke dove pojedinih Poslanika koje spominje Kur’an, a koje ćemo nadam se koristiti u svakodnevnom životu.

Adem, a.s., i h. Havva kada su učinili grešku u Džennetu, obraćaju se Uzvišenom sljedećom dovom i Uzvišeni prima njihovu dovu.

“Gospodaru naš”, – rekoše oni – “sami smo sebi krivi, i ako nam ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni.” (El-E araf, 23.)

Nuh, a.s., se obraća dovom dok je bio na lađi za vrijeme općeg potopa koji je zadesio Nuhov narod i ovu dovu Milostivi Allah je ukabulio.

“ I reci: “Gospodaru moj, iskrcaj me na blagoslovljeno mjesto, ti to najbolje umiješ!” (El-Mu minun, 29.)

Ejjub, a.s., nakon što je izgubio i imetak, i porod zadesilo je, i treće iskušenje, teška bolest koja je po nekim predajama trajala 18 godina, ali on ne gubi nadu u Allahovu pomoć i izliječenje, pa je i njegova dova primljena

“I Ejjubu se, kada je Gospodaru svome zavapio: “Mene je nevolja snašla, a ti si od milostivih Najmilostiviji!”

(El-Enbija, 83.)

Također, Allah dž.š., je primio i dovu Zen-nuna, Junusa, a.s., nakon što je bez dozvole svoga Gospodara napustio svoj narod i Allah dž.š., ga iskušava tako što se našao u utrobi velike ribe. Ova njegova dova glasi:

“ I Zen-nunu se, kada srdit ode i pomisli da ga nećemo kazniti, – pa poslije u tminama zavapi: “Nema boga, osim Tebe, Hvaljen neka Si, a Ja sam se zaista ogriješio prema sebi!” (El-Enbija, 87.)

Dova Luta, a.s., je primljena nakon što je njegov narod- stanovnici Sodome činili mnoge grijehe, a jedan od njih je da su muškarci umjesto sa ženama općili sa muškarcima. Lut, a.s., moli Gospodara da spasi njega i njegovu porodicu od ovog velikog iskušenja, što je Allah dž.š. primio i spasio njega i njegovu porodicu, osim žene njegove koja je bila nevjernica.“Gospodaru moj, sačuvaj Mene i porodicu moju kazne za ono što oni rade!” (Eš-Šuara,169.)

Allah dž.š., je primio dovu Zekerijja a.s., koji Ga je molio da mu podari porod, iako je bio star, a njegova žena je bila nerotkinja, pa ih je Uzvišeni obradovao sinom Jahjaom a.s.

“Tu Zekerijja zamoli Gospodara svoga: “Gospodaru moj,” – reče – “podari mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš!” (Ali Imran, 38.)

Kur’an navodi više dova Ibrahima a.s., i Ismaila a.s., koje su učili dok su Kabu podizali, pa ih je Allah uslišao. Neke od dova glase:

“Gospodaru naš, učini nas dvojicu Tebi odanim, i porod naš neka bude odan Tebi, i pokaži nam obrede Naše i oprosti nam, jer ti primaš pokajanje i samilostan si!” (El-Bekare,128.)

“Gospodaru naš, pošalji im poslanika, jednog od njih, koji će im ajete Tvoje kazivati i Knjizi ih i mudrosti učiti i očistiti ih, jer ti si, uistinu, Silan i Mudar!” (El-Bekare, 129.)

Primljena je dova i Musa, a.s., koji je molio svoga Gospodara da mu da pomoćnika u njegovoj misiji, jer je imao problem u govoru.

“I olakšaj zadatak moj: odriješi uzao sa jezika mog, da bi razumjeli govor moj i podaj mi za pomoćnika iz porodice moje.” (Et-Taha,26.-29.)

Ne mogu da ne navedem i dovu Faraonove žene Asije koja je također primljena:

“A onima koji vjeruju – Allah kao pouku navodi ženu faraonovu, Kad je rekla: “Gospodaru moj, sagradi mi kod sebe kuću u džennetu i spasi me od faraona i mučenja njegova, i izbavi me od naroda nepravednog!”(Et-Tahrim,11.)

Ovu su samo neke kur’anske dove koje su učili Poslanici, a koje su primljene kod Allaha dž.š. One su najbolji primjer kako Uzvišeni prima dove iskrenih svojih robova. Nadam se da ćemo shvatiti važnost dove u islamu, ali i da ćemo bar neke od navedenih dova naučiti i koristiti u svakodnevnom životu. Na kraju ovu hutbu ću završiti sa dvije poznate dove koje glase:

“Uputi nas na pravi put, na put onih kojima si milost Svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!” (El-Fatihah, 5-7.)

“A  ima i onih koji govore: “Gospodaru naš, podaj nam dobro i na ovom i na onom svijetu, i sačuvaj nas patnje u vatri!” (El-Bekareh, 201.)

 

Gospodaru naš, uputi nas na pravi put i primi sve naše iskrene dove.Amin!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.