O Ahlaku

Hvala Allah koji je poslao čovječanstvu Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, da se mi  povodimo za njegovom praksom, da ga oponašamo u njegovom ahlaku (moralu) i da idemo putem kojim je On, sallallahu alejhi ve sellem, hodio!

Mi se još uvijek nalazimo u mubarek mjesecu Rebiul ewwelu, mjesecu rođenja našeg uzora u vjeri mjesecu Allahovog poslanika Muhammeda a.s..
Naš uzor je čovjek na prvom mjestu a potom poslanik za koga je Allah, Uzvišeni kazao:

وَمَآ أَرْسَلْنَـٰكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَـٰلَمِينَ [٢١:١٠٧]

A tebe smo samo kao milost svjetovima poslali.”
(Prijevod značenja El-Enbija, 108 ajet).

Zašto je Muhammed a.s. milost svjetovima? Zato što je on primjer kakvi trebamo biti, pa Allah kaže:

 لَّقَدْ كَانَ لَكُمْ فِى رَسُولِ ٱللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُوا ٱللَّهَ وَٱلْيَوْمَ ٱلْءَاخِرَ وَذَكَرَ ٱللَّهَ كَثِيرًا [٣٣:٢١]

„Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onome svijetu, i koji često Allaha spominje.“ (Prijevod značenja sura El-Azhab, 21 ajet)

Također rekao je:

وَإِنَّكَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِيمٍ [٦٨:٤]

“A ti si, zaista, najljepšeg ahlaka (morala).”
(Prijevod značenja sura El-Kalem, 4 ajet)

Braćo Allahovog Poslanika, da da mi smo braća Allahovog Poslanika muhammeda a.s..
Jedni prilike Muhammed a.s. je duboko uzdahnuo i na licu mu se primjetiti mogla tuga , pa su ga ashabi upitali šta ga je to rastužilo pa im je Muhammed a.s. rekao:
„Sjetio sam se svoje braće“ pa su ashabi upitali  Poslanika s.a.vs.;
„Zar nismo mi tvoja braća?“ na što im je Alejhiselatuveselam odgovorio;
„Ne, vi ste moji ashabi(drugovi) a moja braća su oni koji me nisu ni vidjeli ni čuli a slijedit će me i voljeti kao i vi“

Ashabi, Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, su mnogo pažnje posvećivali samodgoju i kitili se moralnim osobinama i vrlinama Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, oponašali ga, pa su tako jedne prilke u potrazi za osobinama Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, upitali Aišu, radijjallahu anha, o ahlaku Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na što je ona, kazala:
“Njegov ahlak je bio Kur’an!”

Svako onaj ko bude obratio pažnju proučavajući Siru (život Allahova Poslanika), lahko će zapaziti da je doista Allahov Poslanik, u svakoj pori svoga života primjenjivao Kur’an i kitio se njegovim Plemenitim osobinama!

 

Naš Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je najpotpunijeg ahlaka a također i najpotpunijeg imana!

U hadisu stoji da je rekao  Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:
“Ja sam doista poslan da upotpunim (usavršim) plemeniti moral!

 

Allahov Poslanik, a.s.v.s., kaže da vjernik koji ima dobro vladanje može da postigne stepen postača – klanjača, pa kaže:
“Vjernik dobrog vladanja (ahlaka) postigne stepen čovjeka koji noću klanja a danju posti.”

 

Mnogo je puta Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, savjetovao svoje drugove (ashabe) radijjallahu anhum, da se drže lijepog ahlaka i da budu bogobojazni, tako se prenosi od Ebu Zerra, radijjallahu anhu, da je Muhammed a.s. kazao:
O Ebu Zerre boj se Allaha gdje god da si, loše djelo poprati dobrim, izbrisat će ga, i prema ljudima se ophodi na najljepši način.”

Kada je u pitanju ahlak ashaba i kod njih je također njihov moral i postupci bili su izgrađeni na principima Kur’ana, Sunneta i morala Allahova Vjerovjesnika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

 

Danas kada čitamo o Poslanicima, ashabima, halifama, vakifima, alimima, hafizima, imamima, hadžijama, i dobrim ljudima  divimo se njihovom moralu i ophođenju prema drugima.
Međutim, mnogo teže uviđamo ili ne želimo da primjetimo one osobe koje su okićene lijepim ahlakom a ima i takvih, dok sa druge strane ne može našem oku promaći niti jedna loša osobina kod drugog.

Naša današnja svakodnevnica je dokaz koliko su se ljudi udaljili od plemenitog ahlaka ..

Braćo, Pejgamber Muhammed a.s. je naš  „Usvetul haseneh“ Najbolji Uzor pa ugledajmo se na njega, pogledajmo sebe kroz ogledalo koliko i po čemu to mi ličimo na Poslanika Muhammeda a.s.

Braćo
Budite pokorni svome Gospodaru i okitite se najljepšim ahlakom, najlboljim moralnim osobinama pa  će vam Allah  život učiniti ljepšim,ugodnijim i lahkim
Braćo
Nikad ne odustajmo od cilja da želimo biti bolji, jer uvijek možemo biti bolji!!!!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s