Lejletul Regaiba

mimberNOĆ IBADETA, ŽELJA I NADE U BOŽIJE DAROVE

Hvala Allahu najiskrenijom zahvalom na svim dobrima ovoga i budućeg svijeta.
Neka je salavat i selam na Allahove poslanike od Adema a.s. do Muhammeda a.s..
Salavat i selam na njega (Muhammeda a.s.) ehlil bejt i ashabe.
Šehadetom iskazujemo svoje opredjeljenje da smo muslimani, vjernici, Allahovi robovi koji slijede Kur’an i sunnet Muhammeda a.s., tj. ;
Ešhedu en la ilahe illellah ve ešhedu enne Muhammeden abduhu veresuluhu; Svjedočim da je samo jedan Bog Allah i svjedočim da je Muhammed Allahov rob i poslanik.
Cijenjena braćo, ušli smo u mjesec Redžeb, prvi vjesnik mjeseca Ramazana, ono što je behar za buduću jabuku ili krušku ili bilo koji drugi plod to je mjesec Redžeb za Ramazan.
Ovo je mjesec behara, a poslije njega dolazi mjesec Ša’ban mjesec sazrijevanja plodova i konačno dolazi mjesec branja svih dobara a to je mubarek Ramazan.
Božiji poslanik Muhammed a.s. je učio;

“Allahumme barik lena fi redžebe, ve ša’bane, ve beligna ramadan!”   ovo je dova Muhammed a. s. i dova kojom mu’mini ulaze u mjesec Redžeb i dočekuju mubarek noći Lejletur-regaib i Lejletul Miradž.

Danima je Ibrahim a. s. učio jednu dovu u kojoj je molio Allaha dž. š. da arapskom narodu pošalje poslanika između njih. Dova Ibrahim a. s. je spomenuta u Kur’anu i glasi

“Gospodaru naš, pošalji im Poslanika jednog od njih koji će im čitati Tvoje ajete, podučavati ih Knjizi i mudrosti i oplemenjivati ih. Zaista si Ti jak i mudar.” Suretul-Bekare, ajet 130.

Nakon nekoliko hiljada godina u noći Lejletur-regaiba (noći  želja, nadanja i očekivanja), Allah dž. š. je odazvao se dovi Ibrahima a. s. i poslao Poslanika iz arapskog naroda, koji će im ajte kazivati i kojeg treba slijediti. Muhammed a. s. je ispunio želje našeg praoca Ibrahim a. s. – tako je dova Ibrahim a. s. bila sahih – primljena.

Dvije mubarek noći u mjesecu redžebu: Lejletur-regaib i Lejletul-mi’radž predstavljaju prve vjesnike, nama muslimanima, najdražeg gosta – ramazana. Ibadet u ovim noćima predstavlja duhovnu pripremu za taj mjesec sveopćeg ibadeta. Prva od njih Lejletur-regaib. Značajna je ova mubarek noć je u tome jer je po proračunima, te noći došlo do začeća posljednjeg Božijeg Poslanika. Te noći je kako se prenosi, majka Muhammed a. s. – Amina, u polusnu primila meleke i odabrane poslanike koji su joj saopštili da će biti majka najodabranijeg i najvećeg čovjeka i ujedno čestitali Amini zbog tog obilnog dara od Allaha dž. š.
Taj dar nije samo njoj već i ocu Abdullahu dat nego i cijelom čovječanstvu.

Čista i nježna ljubav hazreti Amine i Abdullaha poklonila je ljudima budući Uzor u svemu.

“Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na ovom svijetu i koji često Allaha spominje.” S. El-Azhab, ajet 21.

U noći Lejletur-regaiba javili su se vidljivi znaci budućeg Poslanika kojeg je još Isa a. s. najavio svojim učenicima, a što i Kur’an potvrđuje.

“Kad Isa, sin Merjemin, reče: O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljen Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će doći poslije mene”. S. Es.Saff, ajet 6.

U ovoj noći je Allah dž. š. ispunio svoje obećanje dato ljudima, poslavši im čovjeka potpuno sličnog njima. Nije to bio samo začetak i početak novog života u utrobi jedne majke. Bila je to zora novog života za čovjeka. Bio je to novi začetak i nove istorije čovječanstva. Trebalo je čekati samo još devet mjeseci do rođenja i četerdeset godina na Objavu Kur’ana pa da svjetlo sa brda Hira obasja cijelo čovječanstvo.

Lejletul- regaib je i noć dova, želja i nade.  Imajući na umu da je dova ili molba Allahu dž. š. bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje; nemojmo propustiti da u noći Lejletur-regaiba dokučimo Allahovu milost, blagodat i bereket. Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orijentaciju i islamsku ravnotežu između duhovnog i materijalnog. Čovjeka treba uputiti dovi, kao vidu svakodnevne veze s njegovim Stvoriteljem, od jutarnjeg buđenja do večernjeg lijeganja; da dovom čisti svoju dušu i istraje na Allahovom putu. Istina, naš iman treba biti kristalno čist – bez ikakve sumnje, kako bi nam dova bila primljena. Zato vjernici u ovoj noći mole Allaha dž. š. da im primi tewbu – pokajanje. Ali, vjernici moraju znati da je ovo i noć kada i obične svakodnevne želje i nade mogu uputiti svome Gospodaru Allahu dž. š.,  koji dove, želje i nade vjernika prima i ispunjava. Allah dž. š. dozvoljava da želje i nade ožive u ovoj mubarek noći i da dobiju krila. U ovoj noći nek vjernici otvore svoja srca i duše i ne sumnjaju u Allahovu dž. š. milost koja je neograničena.

 Noć Lejletur-regaiba obilježavamo mnogobrojnim ibadetima: zikrom, postom, učenjem Kur’ana i salavata.
Pozivam sve vas a vi prenesite drugima da uoči idućeg petka se okupimo u džamiji radi ibadeta a povodom Lejletul Regaiba tj. U četvrtak poslije akšam namaza do jacije namaza.
Molim Allaha da nam oprosti slabosti a poveća ljubav prema vjeri Islamu, Poslaniku i svemu onome što je dobro i lijepo.
Molim Allaha da upućene učvrsti na pravom putu a one koji su zalutali vrati na pravi i ispravni put, na put spasa i uspjeha a to je Siratul Mustekim. Amin!!
Samir ef. Čekić

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.