Klananje sunneta

mimberHvala i zahvala  Allahu dž.š. Milostivom i Samilosnom hvalom i zahvalom kojom je jedino On dostojan. Nekaka je salavt i selam na Muhammeda a.s. na ehlil bejt , ashabe, tabeine i sve one koji su živjeli i umirali sa vjerom u Jednog i Jedinog Boga Allaha dž.š. Neka Allah podari lijepi džennet našoj ulemi koja nas je podučila vjeri Islamu i olakšala nam da lakše i bolje i ispravnije shvatimo svoju vjeru. Na tom  polju veliki posao je odradio rahmetli Kadija Redžep ef. Muminhodžić koji je napisao Ta’limul islam iz kojeg smo mi naučili između ostalog i osnove vjere i kako se klanja.

Poštovana braćo, cijenjene džematlije, petak je mubarek dan, a nastaje poslije akšama-namaza i traje do akšam- namaza narednog dana. To vrijeme treba iskoristiti za donošenje što više salavata i učenje Kur’ana a.š.
Muhammed a.s. kaže:

„Petkom i uoči petka, donosite salavate na mene. Ko to bude činio ja ću mu biti  svjedok i šefa’adžija na Sudnjem danu“
U drugoj predaji se navodi da je takođe Muhammed a.s. rekao:

Što više salavata donosite na mene petkom, jer se salavati moga ummeta meni izlažu petkom.  Pa ko bude najviše donosio na mene salavate bit će mi najbliži“

Prenosi se da je džumanski dan najbolji dan u sedmici.
Prenosi Muslim, Ebu Davud, Nesai i Tirmizi, hadis u kojem Vjerovesnik s.a.w.s. kaže:

’’Najbolji dan u kojem je sunce izašlo je petak, u njemu je stvoren Adem a.s., u njemu je ušao u Džennet i u njemu je izašao iz njega i u njemu će nastupiti Sudnji dan.’’

Naš narod redovno uz fraz namaze klanje i sunnete namaza. U toku rata a naročito poslije rata postalo je sve više onih koji ne klanjaju sunnete ili ih skraćuju na dva rekata opravdavajući da je to sunnet. Naravno da je i to sunnet jer cio život i svi postupci Muhammeda a.s. su sunneti i moraju se sagledati iz više uglova a ne samo jednog, a to je moguće samo ako uzmemo i druge prenosioce hadisa a ne samo Buhariju ili samo Muslima. Naravno oni prenose najveći dio vjerodostojnih hadisa.
Međutim moram i ovo kazati oni koji samo klanjaju dva rekjata  to su obično oni kojima je mrsko klanjati i jedva čekaju da sklanjaju namaz i  pobjegnu iz Allahove kuće- (džamije) napolje pod vedro nebo.
Postoje pritvrđeni sunneti tzv. Sunneti muekkede i nepritvrđeni sunneti tzv. Sunneti gajri muekkede.
Danas ću uz Allahovu pomoć da pojasnim da način na koji mi klanjamo je apsolutno opravdan i ispravan i čak šta više poželjan a toga je bio itekako svjestan naš rahmetli kadija kada je pisao talimul-islam.

Božiji poslanik Muhammed a.s. kaže:

 „Svakom muslimanu koji klanja dva rekjata sunneta namaza Allah će mu sagraditi kuću u džennetu“ ovu predaju bilježi Muslim, a u Tirmizijevom rivajetu još se dodaje; ” četiri prije i dva poslije podne namaza, dva poslije akšama, dva poslije jacije i dva poslije sabaha.“ 

(Preuzeto iz knjige, Muslim i autori sunneta Et-tergibu veterhib, El-Munziri hadis 156, str.99.)

Ovdje nije navedeno četiri rekjata sunneta ikindije ali zato u sljedećem hadisu stoji da je Muhammed a.s. rekao:

Ko klanja četiri rekjata namaza prije  ikindijskog farza, Allah će zabraniti njegovo tijelo džehennemskoj vatri
Ovaj Hadis bilježi Taberani od Abdullah ibn Amra r.a.

Što se tiče četiri rekjata sunneta prije Jacijskog Farza, nemamo direktnu hadisku podlogu ali imamo predaju u kojoj stoji da je Muhammed a.s. rekao:

Ko klanja šest rekjata poslije akšamskog farza, ne govoreći ništa loše između njih, upisat će mu se sevap kao da je ibadetio dvanaest godina.“

(Preuzeto iz knjige, Muslim i autori sunneta Et-tergibu veterhib, El Munziri hadis 161, str.102.)

Mi tih šest rekjata klanjamo 2 poslije akšamskog farza a 4 prije jacijskog sunneta.

Allah dž.š. kaže:

Allah vam je ucinio Zemlju prebivalištem, a nebo zdanjem, i On vam oblicje daje i likove vaše cini lijepim, i jelima vas opskrbuljuje ukusnim. to je Allah, Gospodar vaš, i neka je uzvišen Allah, Gospodar svjetova!”

“On je živi, nema boga osim Njega, zato se samo Njemu klanjajte, iskreno mu ispovjedajuci vjeru: “Neka je Hvaljen Allah, Gospodar svjetova!” El Gafir 64 I 65 ajet

Cijenjena i poštovana braćo, čuvajte svoje namaze i obavljajte ih potpuno i temeljito džematile  sa svim sunnetima i sunsunnetima.
Kaže Muhammed a.s.;

 „ Ko klanja u džematu Jaciju i sabah kao da je cijelo noć klanjao“

Molim Allah da primi naše namaze, oprosti grijehe, da snage, volje i moći da ustrajemo na pravom putu.
Rabbigfir li ve li validejje ve limen dehale bejtije mu’minen ve lil-mu’minine ve lil muminati vela tezidi-zzalimine illa tebara.

“Gospodaru moj, oprosti meni i roditeljima mojim,
i onome koji kao vjernik u moj dom uđe i vjernicima i vjernicama,
a nevjernicima samo propast povećaj”  Suretu NUH 28,”

AMIN

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.