Dan planete zemlje

th_forgive-81-1.jpgBismillahirrahmanirrahi
Hvala i zahvala Allahu dželešanuhu, Gospodaru svih svjetova, neka Mu je vječna hvala na svim dobrima kojima nas je darovao.
Salavat i selam donosimo na Poslanika Muhammeda a.s., na poslanikovu porodicu i ashabe.
Neka je vječita Allahova milost na sve iskrene vjernike i vjernice ma gdje oni bili i ma u kojem vremenu živjeli, žive ili će živjeti.
Draga braćo u vjeri Islamu za koju je Allah rekao u Kur’anu: Innedine indellahil Islam, Jedina priznata vjera kod Allaha je Islam, u današnjoj hutbi napravit će mo osvrt na jedan značajan datum a to je da je 22 April DAN PLANETE ZEMLJE.
U svijetu se obilježava 22 April kao međunarodni dan planete zemlje, te se pozivaju svi ljudi dobre volje, svi stanovnici zemaljske kugle da dadnu svoj doprinos na očuvanje okoline. Neki taj dan ne koriste automobile, neki se organizuju da sakupljaju smeće kojeg ima na svakoj krivini pored puta, neki se organizuju da čiste korita rijeka, neki sade razne vrste stabala ili na različite načine davaju svoj doprinos očuvanju prirode.
Ovaj dunjaluk, ova planeta i sve druge planete kao i sve što postoji jednog dana će propasti i nestati ali to nama kao namjesnicima na zemlji ne daje opravdanje da uništavamo i zagađujemo prirodu u kojoj živimo.
Mi znamo za hadis u kojem poslanik kaže; čistoća je pola vjere. Allah od vjernika traži da budu uredni i čisti, da vode računa o čistoći; duše, tijela, mjsta boravka, avlije ali i cijele planete, tj.prirode.
Poslanik s.a.v.s. kaže: Allahu džemalu ve juhibul džemali, Allah je lijep i voli sve što je lijepo, pa tako voli i lijepu urednu avliju, lijepo i uredno selo, lijepu i urednu prirodu. Kada odemo na izlet, u prirodu da se malo odmorimo, uvijek tražimo lijepo i čisto mjesto, niko ne ide na smetlište jer je tamo ružno i nudobno.
Stvoritelj i Gospodar svih svjetova, Allah, dželle šanuhu, poziva nas da posmatramo svijet oko sebe i same nas kako bismo vidjeli znakove Njegovoga postojanja i svemoći. U prirodi ima na hiljade blagodati koje je Allah stvorio da nama koriste.

U Suri Ja-sin Allah navodi dokaz pa keže:

33 ajet. “dokaz im je mrtva zemlja: mi joj život dajemo i iz nje niče žito koje oni jedu;”
34 ajet. “mi po njoj stvaramo bašče, palmike i vinograde, i činimo da iz nje izvori izviru, “-

To su blagodati Allahove, iz zemlje niče žito, pšenica, voda izvire i rastu razne vrste voća i povrća kojima se hranimo, ali samo na onim mjestima koja su čista, neće niknuti paprika i paradajz na smetlištu.
U svijetu je sve veća kriza za čistu vodu, a mi smo hvala Allahu na ovom dijelu planete zemlje gdje vode ne nedostaje, još uvijek je ima čiste i pitke, ali sve manje i manje, zato čuvajmo ovo što imamo, učimo svoju djecu da ne bacaju papire i flaše pokraj puteva, u korita rijeka niti pored izvora.
Allah je stvoritelj nebesa i Zemlje; On spušta s neba kišu i čini da pomoću nje rađaju plodovi kojima se hranimo, a sve je manje čiste kiše, a sve više kiselih kiša, koje umjesto da nam koriste još više nanose štete onome što smo posijali, a svemu tome smo mi krivci.
Tvoja i moja jedna flaša je jedna kap nečiste kiše, jedan parazit u vodi koju pijemo. Allah kaže u suri Taha:

53 ajet. “On je za vas Zemlju posteljom učinio i po njoj vam prolaze utro, i On spušta s neba kišu!’ – samo mi dajemo da uz njenu pomoc u parovima nice bilje raznovrsno.”
Kiša je Allahov rahmet, Allahova milost, zahvaljujući kiši priroda se budi i raste bilje, ona neka zna napraviti i štetu ljudima i usjevima, ali tada je treba gledati u kontekstu opomene i kazne, jer velike rijeke čiste korita od ljudskog odpada u suri Er-r’ad u 17 ajetu Allah kaže:
” On spušta kišu s neba, Pa rijeke teku koritima s mjerom, i bujica nosi otpatke koji plivaju po površini…”
Koliko ima odpada našega u vodi, koliko ima smeća našega po šumama?
Vjerujte mi bit će mo pitani za svaki svoj postupak, svako naše dobro i loše djelo bit će nam predočeno. Ono što je najtužnije oni koji bacaju smeće tamo gdje ga ne bi trebali bacati, obično ga bacaju u tuđu šumu, tuđu njivu ili ispred tuđe avlije pored puta, a nikada u svoju šumu ili ispred svoje kuće. Boje li se takvi tuđeg hatora!!!
Postoji odvoz smeća ali mnogi to ne koriste, bacaju ga svagdje a Islam nas uči čistoći i urednosti.
Draga i poštovana braćo, budimo primjer drugima ne samo 22 Aprila, nego tokom čitave godine, da volimo čistoću i urednost, te da čuvamo ovu njivu ahiretsku na kojoj se siju dobra djela a plodovi ubiru na ahiretu.
Molim Allaha dž.š. da na učini od onih koji su čisti od grijeha i svakog drugog nevaljalog postupka.
Amin lillahi ja Rabbil Alemin
Samir ef. Čekić

Oglasi