Druga Hutba u Ša’banu 2013.

c582m.jpgHvala Uzvišenom Allahu dž.š. na neizmjernim ni’metima i balgodatima kojima nas daruje. Salavati i selami na Allahova Poslanika Muhamedu a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike u Islamu.
Poštovani džema’ate, draga braćo, nalazimo se u mjesec Ša’ban.
Ovo je druga hutba i džuma u  mjesecu Ša’banu ove godine, a to je znak da je mubarek mjesec ramazan  na pragu, mjesec Allahove milosti, oprosta i magfiret.
Ovo je mjesec pripreme za post mjeseca Ramazana.

U nedjelju naveče, 23. ovog mjeseca, dolazi nam mubarek noć Lejletul-Berat – 15. noć mjeseca Šabana. Nakon ove noći ostaje nam još 15 dana do dolaska najdražeg gosta, mjeseca Ramazana.

Pozivam sve, koji ne žele propustiti ovu rijetku priliku da zajedno provedemo vrijeme između akšama i jacije u ibadetu, jer ova noć je od Allaha odabrana kao noć sudbine i oprosta.
Lejle-i-Berat je noć Allahovog dž.š. približavanja Njegovim robovima. Tim povodom Hazreti Alija r.a. prenosi od Poslanika s.a.v.s da je rekao:

Kada nastupi petnaesta noć mjeseca Šabana, provedite je u ibadetu, a idući dan postite. Uistinu, Allah u njoj silazi sa zalaskom sunca na najbliže zemaljsko nebo i pita :”Traži li neko oprosta, pa da mu oprostim, traži li neko opskrbu, pa da ga opskrbim, ima li neko u belaju ili bolesti, pa da mu to oklonim, ima li neko to, ima li neko to, sve do pojave zore”.
(Ibn Madže)

Allah dž.š kaže u suri Ez-Zarijat u 15, 16,17 i 18 ajetu sljedeće;

15. oni koji su se Allaha bojali – u džennetskim bašcama ce, medu izvorima, boraviti,

16. primace ono što im Gospodar njihov bude darovao, jer, oni su prije toga dobra djela cinili,

17. nocu su malo spavali

18. i u praskazorje oprost od grijeha molili,

Poslanik s.a.v.s. također kaže: “Zaista Allah silazi središnje noći mjeseca Šabana na zemaljsko nebo i oprašta većem broju od broja dlaka u stadu Beni Kelba.
I još Poslanik s.a.v.s veli:
„Allah se obznani petnaeste noći mjeseca Šabana i oprosti svemu stvorenom osim mušriku i mušahinu (osoba puna mržnje, zakleti neprijatelj), notornom alkoholičaru i ko je neposlušan roditeljima.“ 
U noći lejletul Berata Allah doziva svoje robove ;”dođite Meni i tražite što želite, kapije darova i dobročinstva su otvorene.”

Od hazreti Aiše se prenosi:
Najdraži mjesec našemu poslaniku hazreti Muhammedu, alejhisselam, bijaše šaban, kojega bi vezao za mjesec ramazana.”

Allahov voljeni poslanik Muhammed, alejhisselam, rekao je: “Svaka osoba koja posti posljednji ponedjeljak mjeseca šabana bit će nagrađena oprostom.”

Lejlei-berat  je  noć polovine mjeseca šabana u kojoj se svaka ‘mudra stvar’ odlučuje i raščlanjuje (analizira). (Noć) polovine šabana je Noć oproštenja.

Hazreti Aiša rekla je:
“ Jednom me Allahov Poslanik, alejhisselam, upitao:
‘Aiša, koja je ovo noć?’ Odgovorila sam: ‘Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.’
Tada je rekao: ‘Ovo je noć polovine šabana u kojoj se svi ovozemaljski poslovi i djela čovječanstva podižu. U ovoj noći koliko je dlaka na ovcama Benu Kelba toliko Allahovih robova biva oslobođeno od Vatre. Pa, hoćeš li me osloboditi večeras (od obaveze provođenja ove noći s tobom)?’
Rekoh: ‘Da.’
Klanjajo je na slijedeći način:
-uspravno je bio samo kratko proučivši suru Fatiha (Elham) i još jedno kratko sure a potom se spustio na sedždu i tako ostao do polovine noći; potom se uspravio i počeo klanjati drugi rekat učeći na njemu slično kao i na prvome, učinivši potom sedždu ostavši na njoj do zore.”

Hazreti Ibn ‘Abbas rekao je:
“U noći polovine mjeseca šabana, Allah, uzvišen je On, određuje stvari za narednu godinu. Neke od živih premješta na listu mrtvih, bilježi sve one koji će Kuću hodočastiti (hadž učiniti), niti ijednog dodajući niti ijednog ispuštajući od njih.”

Tri stotine kapija milosti otvorene su u polovini mjeseca šabana

Hazreti Ebu Hurejre prenosi da je Resulullah, alejhisselam, rekao:
“Džibril, alejhisselam, došao mi je u polovini mjeseca šabana i rekao: ‘Allahov Poslaniče, podigni svoju glavu k nebu!’
Upitah ga: ’Koja je ovo noć?’
On odgovori: ‘Ovo je noć u kojoj Allah, Uzvišeni, otvara tri stotine kapija milosti, opraštajući svakome ko Mu partnera ne pripisuje. Izuzetak su samo oni koji se bave proricanjem ili gatanjem, notorni alkoholičari i koji prakticiraju i podstiču na blud. Ovim osobama Allah ne oprašta sve dok se ne pokaju.’
U polovini noći dođe Džibril reče mi:
‘Allahov Poslaniče, podigni svoju glavu!’
Tako pogledah prema gore, kapije Dženneta bijahu širom pootvarane.
– Na prvoj kapiji dozivaše jedan melek: ‘Dobre vijesti onima koji ibadet  čine ove noći!’
– Na drugoj kapiji dozivaše jedan melek: ‘Dobre vijesti onima koji sedždu čine ove noći!’
– Na trećoj kapiji jedan melek stajaše i dozivaše: ‘Dobre vijesti onima koji ponizno mole ove noći!’
-Na četvrtoj kapiji jedan melek stajaše i dozivaše: ‘Dobre vijesti onima koji zikir čine ove
noći!’
-Na petoj kapiji melek stajaše i dozivaše: ‘Dobre vijesti onima koji od straha pred Allahom
noćas plaču!’
-Na šestoj kapiji melek stajaše i dozivaše: ‘Dobre vijesti onima koji su pokorni ove noći!’
-Na sedmoj kapiji melek stajaše i dozivaše: ‘Ima li iko da nešto traži kako bi mu se uslišalo?’ -Na osmoj kapiji melek stajaše i dozivaše: ‘Ima li ko oprost da traži pa da mu oprošteno
bude?’
Ja rekoh: ‘Džibrile, koliko dugo će ove kapije otvorene ostati?’
On odgovori: ‘Od početka ove noći do zore. Allahov Poslaniče, noćas će Allah osloboditi toliki broj Svojih robova koliko je dlaka na stadu ovaca plemena Benu Kelb.’ ”

Kada nastupi sredina ovoga blagoslovljenoga mjeseca, Muhammed, alejhisselam, kompletnu noć provodio bi u slavljenju Allaha, Uzvišenoga, tj. U Ibadetu.
Naša je obaveza slijediti Poslanika Muhammeda a.s. pa smo stoga i mi dužni provesti barem jedan dio noći u dobrovoljnom ibadetu ove noći.

Kako su sretni oni koji traže oprost od Allaha uzvišenoga a još će sretniji biti na ahiretu kada vide da im je inšaAllah oprošteno.. Umjesto spavanja u ovoj Noći, provedite noć u ibadetu zajedno samnom u džamiji ili napose kod vaših kuća, provedite noć  u traženju oprosta od Allaha za sebe, porodicu, rodbinu, prijatelje i kompletan ummet, učite Kur’an, donosite  selama i salavata na Allahovoga voljenoga poslanika hazreti Muhammeda, alejhisselam, koliko god ste to u stanju jer je ovo mjesec našega Poslanika, alejhisselam.

Allah uzvišeni gleda na nas ali mi se moramo sami odlučiti da li će mo prespavati ovu noć ili ne!!!!!
Molim Allah da na u maberk noći lejletul Berata oprosti grijehe naše.
Dragi Bože omili na Islam da ga volimo, osnaži nam iman, omili nam dobročinstvo, učini nas od onih koji su iskreni a udalji od nas širk i nevjerovanje.
Bože uvedi nas u Džennet a udalji od Džehennema.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.