Zajednički zikr i učenje tevhida

dddd1.jpgSve hvale i zahvale pripadaju Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, Vladaru Sudnjega dana! Samo se Njemu klanjamo, i samo od Njega pomoći tražimo.
Koga On uputi – niko ga u zabludu odvesti ne može, a koga On u zabludi ostavi – niko ga na pravi put izvesti ne može!
Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, i da je Muhammed Allahov rob i Njegov poslanik.
Danas poslije džume namaza imamo Kelime i tevhid, pa ću tim povodom kazati ne koliko riječi o zajedničkom zikru jer ima i onih koji bježe od zikra, bilo to od onog zikra poslije namaza ili tehvida i to bez razloga i onih koji bježe zbog neupućenosti o vrijednosti zajedničkog zikra. A ima i onih koji odlaze sa opravdanim razlogom.
Allah dž.š  kaže u suri El-Bekare u 186 ajetu:

Kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja Kad Me zamoli. zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u mene, da bi bili na pravom putu.“ 
Više puta smo navodli ovaj ajet u kontekstu različitih tema , a u tome i jeste ljepota Kur’ana jer Kur’an je neiscrpno vrelo mudrosti i pouka samo ih treba „dokučiti“. Ovome ajetu vratit će mo se na kraju hutbe.
Na drugom mjestu u Kur’anu Allah kaže; a i ovae ajete smo navodili;

41. O vjernici, cesto Allaha spominjite i hvalite,

42. i ujutro i navece ga velicajte,

43. On vas blagosilja, a i meleki Njegovi, da bi vas iz tmina na svjetlo izveo – On je prema vjernicima samilostan -, (El-Ahzab )


U ovome ajetu naređeno je  da Allaha veličimo i slavimo, a jedan od načina jeste i zikrom, pojedinačnim ili samostalnim ili zikrom u halki ili džematile.
Da vidimo kako mi Bošnjaci-muslimani veličamo i koliko Allaha dž.š.

NEKI OD RAZLOGA ZAŠTO MI UČIMO KULHUVALLAHU PRIJE SVAKOG FARZA A POSLIJE SUNNETA.
Od Muaza b Enesa El Dzuhenija, r.a., prenosi se da je Poslanik, saws, rekao: “ Ko prouci Kul-huvallahu ehad deset puta, Allah ce mu u Dzennetu sagraditi dvorac.”

Ko prouci suru Ihlas (Kul huvallahu ehad), kao da je proucio trecinu Kur’ana

Jedne veceri dok je se Poslanik Muhammed, saws, vracao sa vojskom iz jednog ratnog pohoda dodje mu melek Dzibril, a.s., i rece: “O Muhammede, klanjaj dzenazu tom i tom covjeku, on je preselio u Medini.” Poslaniku, saws, bi to cudno pa upita: “Zar mu muslimani u Medni nisu klanjali dzenazu?” A melek Dzibril odgovori: “Jesu, i njegovoj dzenazi je prisustvovalo 70 hiljada meleka.””A sta je taj covjek uradio pa mu se zbog toga iskazuje tolika pocast?” – upita Poslanik, saws. “Taj covjek je i lezeci i sjedeci i stojeci ucio suru Ihlas, i razmisljao o njenom znacenju” -odgovori Dzibril, a.s.

Iz ove predaje vidimo da je ovaj ashab uveo u jednu novinu (bid’u) ali ga je Allah zbog te novine uzdigao na visok  nivo.
Što dalje znači da u vjeri nije zabranjeno činiti nešto što je lijepo iako to poslanik nije prakticirao.
EVO  NEKIH OD RAZLOGA ZAŠTO MI PRAKTIKUJEMO ZIKR  POSLIJE NAMAZA I UČENJE AJETU KURSIJJE.

Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Ko na kraju svakog propisanog namaza prouci ajetul-kursijju bit će u Allahovoj zastiti sve do narednog namaza.”

Allahov Poslanik s.a.w.s je rekao:”Ko poslije svakog namaza prouči Ajetu-l-kursijju samo ga smrt odvaja od Dženneta.”

Semure b. Džundub, radijallahu anh, prenosi da je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Najdraže riječi Allahu, dž.š, jesu četiri riječi: subhanallahi, vel-hamdu lillahi, ve la ilahe illallahu, vallahu ekber.

Bilježe Buharija i Muslim od Mugire b. Š’ube da je Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao: “Ko poslije svakog namaza kaže trideset i tri puta subhanallah, trideset i tri puta elhamdulillah, trideset i tri puta Allahu ekber, to je devedeset i devet, a zatim upotpuni stotinu sa la ilahe illallahu vahdehu la šerike leh, lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve ala kulli šejin kadir – bit će mu oprošteni grijesi pa makar ih bilo koliko morske pjene.”
Ovo je sasvim dovoljno svakome od nas da nastoji ostati na zikru poslije namaza ako nije primoran nekim drugim obavezama.

Što se tiče zajedničkog učenja zikra:
Enes b. Malik i Ebu Hurejre r.a., prenose da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Kada prođete pored džennetskih bašti – poberite što se da pobrati. Božiji Poslaniče – šta su to džennetske bašte A šta je to što se treba pobrati? Reče: „Džennetske bašte su halke zikra.“ A poberite ; Subhanallah, elhamdulillah, la ilahe illallah i Allahu ekber.“ Tj. Ono što se uči u halki (TIRMIZI)

Kaže Boziji Poslanik, a.s.: “Zaista Allah ima meleke koji kruže putevima tražeći grupe koje čine zikr. Pa kada pronađu narod koji slavi Allaha poviču: Dođite, pa ih prekriju svojim krilima sve do zemaljskog neba….zatim Allah kaže: Svedočim vam da sam im oprostio. Pa poviče melek od meleka Milostivog: Među njima je jedan koji nije od njih, došao ja zbog neke druge potrebe. Pa Allah kaže: Oni su jedno posijelo, neću da ih razdvajam.

Od Muavije se prenosi da je Božiji Poslanik izašao u halku svojih drugova pa im je rekao:
“Zbog čega sta se sastali? Pa su rekli: “Sakupili smo se da spominjemo Allaha i da mu zahvaljujemo što nam je podario islam…” Pa je rekao: „Dosšao mi je Džibril i obavijestio me je da se Allah hvali vama pred melekima.

Prenosi se od Enes ibn Malika da je Poslanik, a.s., rekao: “Nema naroda koji se sastavio na zikru zbog Allahovog zadovoljstva a da ih neće pozvati glasnik sa neba( kada završe za zikrom): “Ustanite, zaista su vaši grijesi zamijenjeni dobrim djelima.“

Što se tiče tevhida i učenja za mrtve, vratimo se prvo ajetu kojeg smo danas citirali;

„: odazivam se molbi molitelja Kad Me zamoli“…
Nakon zikra tj. Nakon što Allah slavimo i veličamo na način kako je to uobičajeno,  i nakon što smo svjesni svih sevapa koje smo stekli tim zikrom, na kraju mi upućujemo dovu Allahu.
A Allah kaže da će se odazvati molbi molitelja, a naša je dova da Allah svep od učenja pokloni Poslaniku a.s.,  ashabima, svim vjernicima i vjernicama, nama koji smo učili ali i nekoj osobi koju imenujemo u našoj dovi.
Onjak ko sumnja i ne vjeruje da će rahmetlija imati koristi od našeg učenja  taj poriče ajet u kojem Allah kaže;

„Odazivam se molbi molitelja“ a naša je dova ; „Bože sevap od ovog mog ili našeg učenja dadni, upiši, mi poklanjamo,  tom i tome“ , a Allah kaže odazivam se  dovi kada me molite.

Molim Allah da nam omili iman, islam i zikrullah.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.