Stanje omladine 2.dio

mimberHvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Hvala Allahu na nimetima kojima nas svakodnevno obasipa. Hvala Allahu koji nas je uputio ka nuru Islama, i koji nas je ucinio muslimanima. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda a.s., na njegovu porodicu, casne ashabe i sve one koji ih slijede u dobru do kijametskog dana.

Draga braco i sestre, draga djeco i omladino.

Na prethodnoj hutbi smo govorili o nuznosti odgajanja nase djece u duhu Islama, govorili smo da smo svi mi odgovorni pred Allahom o njihovom usmjerenju i kakvi ce oni sutra biti. Najveci teret odgovornosti pada na roditelje koji ako zakazu malo koji drugi elementi mogu pomoci.

Danas cemo govoriti o stanju nase omladine danas, o uzrocima tog stanja, kao i o mogucim rjesenjima za popravkom tog stanja.

Prijasnje generacije koje su zivjele prije nas su nam pokazale svojim primjerom kakvi treba da budemo kao djeca, kao mladici i djevojke, kao odrasli ljudi, kao majke i ocevi, kao braca i sestre.

Kada pogledamo stanje nase danasnje omladine u globalu vidjecemo da postoji velika razlika izmedju te dvije generacije.

Prijasnja omladina je imala svoje ciljeve za koje je zivjela i za koje je umirala. Njihov cilj je bio ucenje o Islamu i njegovo sirenje.

Prijasnja omladina je oslobodila gradove i vladala narodima sireci medju njih nauku, vjerovanje, pravednost i dobrocinstvo. Ona je naucila Kur’an i Sunnet i nama ga prenijela, prijasnje generacije su zivjele zbog uzvisene poruke Islama.

Da li danas mozemo uciniti nasu omladinu da zivi zbog te poruke i cilja?

Nazalost ne. Nasa omladina osjeca prazninu na poslu i u danima odmora. Nasa omladina je zauzeta stvarima od kojih islamski ummet nema ama bas nikakve koristi. U arapskim zemljama se mogu cesto vidjeti mladici koji iz ciste dosade organiziraju trke i takmicenja u svojim luksuznim autima.

Danas vidjamo i nasu omladinu koja se besciljno voza u svojim autima dok muzika tresti iz njih, moze li se u takvom stanju razmisljati o necem korisnom i produktivnom???

Veliki dio danasnje omladine zivi u Islamu jer su rodjeni kao muslimani ali su u isti mah daleko od Islama, daleko su od dzamija, daleko od Allaha. Zbog nepoznavanja vjere i vjerskih propisa cine se raznorazni harami, pocevsi od  stetnog pusenja, od konzumiranja alkohola, opojnih droga, do zinaluka, i prostitucije. Zbog nepoznavanja propisa Islama vidjecemo omladinu Islama kako se sara po tijelu tj. tetovira, kako busi svoje usi, noseve i stomake, vidjecemo ih kako slijede modu naroda u kojem zive ne pitajuci se da li je to halal ili haram.

Nasa omladina danas je izlozena zasigurno vecem fesadu i nemoralu nego sto je to bila prije. Sa svake strane vrebaju njihovi dusebriznici, vrebaju ih sejtani bilo to u ljudskom ili svom obliku koji ih nagovaraju da se predaju uzicima, strastima, nemoralu, lagodnom zapadnjackom nacinu zivota koji ne poznaje granice halala i harama.

Stanje omladine je alarmantno cak i u islamskom svijetu gdje mnogi hatibi govore o ovoj temi upozoravajuci na njene opasnosti, uzroke kao i nacine lijecenje ove bolesti.

Pitamo se ko je odgovoran za ovakvo stanje nase omladine?

Da li je to porodica, odnosno ocevi i majke? Da li su oni u dovoljnoj mjeri posvetili odgoju svoje djece? Da li su im pored keksova, cokolada, bonbona i skupih igracki pruzili i dusevnu hranu? Koliko su vremena posvetili ili posvecuju da svoje dijete pouce Islamu, da porazgovaraju sa svojom djecom? A tog razgovora u danasnje doba je sve manje i manje. Otac i majka se vrate sa posla, umorni i iscrpljeni. Dijete je u svojoj sobi gleda TV ili igra video igrice, neki cak i ne upitaju svoje dijete kako je bilo u skoli, na poslu itd. Ujtro se ponovo ustaje svako za svojim obavezama, a da se ni rijec ne progovori.

Da li odgovornost za odgoj nase djece i omladine snosi drustvo, mediji, kultura, novinarstvo, televizija, pozorista, bioskopi…?

Ko je odgovoran?

Da li su odgovorni omladinski klubovi koji se bave sportskim aktivnostima, fudbalom, kosarkom, ili bodrenjem ove ili one ekipe?

Da li je za to odgovorna ulema i hatibi?

Pitanja je stvarno mnogo i na njih ne bi smjeli brzopleto odgovarati zbog cinjenice da smo svi mi odgovrni za nasu omladinu pocevsi od roditelja kao glavne okosnice pa do najvisih funkcija.

Omladina gubi ispravno usmjeravanje, a gdje ce ga naci kada se ispred njega nalaze medijska sredstva koja mu predstavljaju posebne programe i informacije. Omladini je potreban uzor i autoritet, a da li taj uzor nalazi u kuci? Jesmo li mi svojoj djeci valjan autoritet? Vidi li nas dijete redovno na namazu? Vidi li nas kako ucimo svaki dan Kur’ani Kerim? Da li je majka valjan uzor svojoj kcerki ili je prva majka skinula sa sebe odjecu cestitosti pa je zato i kcerka slijedi?

Da li nasa djeca i omladina imaju valjan uzor u skoli ili u drustvu?

Nazalost tih valjanih uzora je danas sve manje i manje.

Da bi rijesili i popravili stanje nase omladine svi mi moramo zajednicki upregnuti nase snage, moramo saradjivati, roditelji sa nastavnicima, sa imamima, sa sportskim udruzenjima, sa medijima, i kada svako od sebe da svoj doprinos ka popravljanju stanja nase omladine zasigurno je uz Allahovu pomoc da ce do toga i doci.

Pored toga nesmijemo biti ni pesimisti, moramo gledati i svijetliju stranu naseg stanja. Danas postoji na hiljade momaka i djevojaka koje je Allah dz.s., uputio. Oni predstavljaju islamski suvremeni preporod i oni su ta svijetla tacka na koju se mozemo oslonuti.

Molim Allaha Uzvisenog da nas poduci ispravnom razumijevanju nase vjere i da nas potpomogne dobrom, da ucini nasu omladinu najboljom, da ih ucini vjernicima, ucenjacima, vrijednim radnicima i korisnim clanovima naseg drustva. Amin.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.