Naše supruge

297522Hvale i zahvale Allahu – onoliko koliko je zvijezda na nebu, kišnih kapi, lišća na drveću, zrna pijeska u pustinji, Hvala  Uzvišenom, Veličanstvenom, Silnom, Mudrom, Jedinom Allahu dž.š. koji nas je učinio muslimanima, muminima, supruzima ženama, očevima djeci itd.
Neka je salavat i selam na Muhammeda s.a.v.s., najboljeg supruga, Allahovog miljenika, našeg uzora i neka je salavat i selam na ehlil bejt i ashabe.

Svaka osoba prilikom sklapanja braka, u podsvjesti se vodi za samo jednom, sasvim logičnom idejom da će u braku osjetiti stvarnu sreću. Nema sumnje da je većina i pronađe, doživi, međutim, koliko ona traje i kakvog je intenziteta drugo je pitanje?!  Žene čini 50% ljudskog roda i zaslužuju da barem jednu hutbu posvetim njima, a zaslužuju i mnogo više.

Allah, dž.š., nas u Kur’anu uči

udavajte neudate i ženite neoženjene, i cestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah ce im iz obilja svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna. En Nur 32 ajet

I kaže:  

i jedan od dokaza njegovih je to što zavas od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što izmedu vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju; (Er-Rum, 21.)
Uzmimo pouku iz ovoga ajeta, razmilimo o ovome ajetu na trenutak jer u njemu se kriju tri mudrosti;
Smirenost, ljubav i samilost.

 1. Kada je čovjek iznerviran ili isfrustiran nečim, kada se prikuči svojoj hanumi odmah se osjeća bolje, ljepše, veselije, ugodnije  i smirenije.
  Naravno zna se desiti i da nas žena nekada iznervira ili malo ražljuti ali sve je to prolazno, međutim treba imati naumu i sljedeći hadis:
  “Teško ženi koja naljuti svoga muža, a blago onoj sa kojom je muž zadovoljan.”
  Nema sumnje da je u smiraju duše stvarna sreća za čovjeka, da samo smirena duša može biti 100% zadovoljna. Uvijek ima nešto što nas kopka  a Allah kaže da se čovjek uz ženu  smiri i zaista je to tako!! Onda kada nam je najteže u zagrljaju žene se osjećamo nekako smireniji, to je Allahov dar , blagodat, ne treba nam nikakav  leksaurin ili apaurin.
 2. Uspostavljanje ljubavi između supružnika je takođe dokaz  Allahovog postojanja, i Allahove milosti, naravno za one koji razmišljaju. Sve dok ima ljubavi između čovjeka i žena život teče u harmoniji. Kako dani i godine prolaze tako ta ljubav postaje sve jača i sve iskrenija. Iskazivanje ljubavi prema ženi je naša obaveze.
  Sretan bračni život je džennet na dunjaluku-
  Zanimljiva je predaja koju bilježi Tirmizi;
   Aiša, r.a., prenosi sadržaj dijaloga koji je tekao između nje i Poslanika, s.a.v.s., kada ga je jednom prilikom upitala: ‘Kakava je tvoja ljubav prema meni?’ Poslanik a.s. joj je odgovorio: ‘Ona je poput čvora na užetu!’ Poznato nam je da čvor na užetu zna biti izuzetno čvrst tako da ga je skoro nemoguće razvezati, ali zna bbiti i labav. Upravo ovako Poslanik, s.a.v.s., pojašnjava svoju ljubav prema supruzi. Aiša, r.a., nastavlja dalje i pita: ‘U kakvom je stanju čvor sada?! Poslanik, s.a.v.s., bez oklijevanja, potvrđuje svoju veliku ljubav i kaže: ‘Čvor je kao što je i prije bio!
  Dakle, Poslanik s.a.v.s . za svoju ljubav kaže  je ustrajna, konstantna, velika i da se s godinama braka nije smanjila, promjenila  ili nestala i to svojoj supruzi Aiši r.a. daje do znanja.
  Te riječi imale ogroman značaj za Aišu, r.a. Koliko su samo sreće i smiraja unijele u njenu dušu. Koliko se to odrazilo na njenu predanost i iskrenost prema svom mužu u čiju ljubav nije sumnjala, jer je bila uvjerena da je njegova miljenica.
  Na nama je da slijedimo postupake našeg najvećeg učitelja Muhammeda a.s. i naučimo  da svakodnevno izražavamo svoju ljubav i svoje osjećaje prema ženama. Način iskazivanja ljubavi uopšte nije bitan, ali važno je da ženi dajemo do znanja da je još uvijek volimo.
  Božiji Poslanik, s.a.v.a., kaže: “Od svih stvari na Ovom svijetu žene i mirisi su mi najdraži, a največća radost mi je u namazu.”

Hazreti Alija r.a,( zet Muhammeda a.s. suprug hz. Fatime kćeri Allahovog poslanika, otac Hasana i Husejna unuka Muhammeda a.s.) kaže:
 ”Žena je mirisni cvijet., žena je poput cvijeta koji se mora čuvati i njegovati kako bi uvijek bio lijep, svjež i mirisan.
Poslanik je rekao: “Muž koji je nepravedan prema ženi će biti prvi koji će ući u dzehennem. “ On, s.a.v., je rekao: “Znajte da je najbolji čovjek medju vama onaj koji najbolje postupa prema svojoj zeni.”
Sada sebi postavimo  pitanje kakv status imaju naše žene u našim životima, sjetimo se kakav su staus imali prvu godinu kada smo se oženili, je  su li ostale na tom položaju ili smo ih unaprijedili, ili nam služe samo kao neko ko će nam napraviti jelo, oprati i popeglati odjeću i uraditi one poslove koje mi ne možemo stići???!
Kada ste zadnji put rekli svojim hanuma „ljubavi moja“- ili- „ Volim te“?
Sada poslije džume uzmite telefone ili mobitele i nazovite svoje žene i reci te im npr. „Selam alejkum Ljubavi moja, srećo moja ili nešto slično“, znate šta bi se desilo: poklopila bi slušalicu ili bi pogledala u mobitel ko je to zove,pa bi nazvala, a ako bi poznala po glasu vjerovatno bi rekla; Šta se stobom događaja, je li sve uredu!! Razlog tome je što su se odvikle da čuju od svojih ljudi.
Ako je neko teško prelomiti te riječi preko jezika neka onda velikodušno potroši koju markicu i kupi neki prikladan poklon kojim će pokazati svoju ljubav prema ženi.
Na ovakav način njeno srce će se ispuniti zadovoljstvom a i ti ćeš to osjetiti jer će ti ubrzo istom mjerom uzvratiti.

Desio se interesantan razgovor između šejha i džemata (skupa) njegovog vjerskog predavanja, koji se sastojao od starijih žena. Šejh je upitao svoj džemat „Da li vi, majke, želite da uđete u džennet?“

Sve su žene odgovorile u jedan glas: „Da…!“

Šejh je ponovo upitao: „Da li vi majke želite da umrete danas?“

Niko nije odgovorio. Izgleda da niko nije želio da umre.

Sa osmijehom, šejh je rekao: „Kako da uđemo u Džennet ako nismo mrtvi“?

Šejh je nastavio da pita: „Majke, da li volite Allaha?“

Odgovor se mogao pretpostaviti. Stare žene su istovremeno odgovorile potvrdno.

Šejh je onda rekao: „Obično kada osoba nekoga zavoli, ta osoba uvijek žudi da se sretne sa onim koga voli. Zar vi majke ne žudite da se sretnete sa Allahom?“

Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, je rekao: „Ko god voli da se sretne sa Allahom, Allah voli da se sretne sa njim. I ko god mrzi da se sretne sa Allahom, Allah mrzi da se sretne sa njim.“

Molim Allah da nas učini najbolji supruzima a naše žene nama najboljim ženama i da nas Allah svojom milošću uvede u lijepi Džennet. Amin.

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.