Isra i Miradž

images (3)Hvala Allahu dž.š. Gospodaru svih svjetova na svim dobrima ovoga i budućega svijeta hvalom i zahvalom kojom je jedino On dostaojan.
Neka je salavat i selam na Muhammeda a.s. , ehlil bejt i ashabe.
Neka je Allahov rahmet i magfiret na sve one koji su prihvatili kelimeišehadet.
Poštovana braćo ( i cijenjene sestre).
NOĆ MI’RADŽA je dvadeset sedma noć mjeseca Redžeba. Riječ miradž znači merdevine. To je noć u kojoj je Resulullah bio uzdignut na nebesa i odnešen na nepoznata mjesta.
Isra se u arapskom jeziku kaže noćnom putovanju. Radi toga što se ovo čudo ili mu‘džiza Božjeg Poslanika, koja svojom veličinom zadivljuje i zapanjuje, dogodilo noću, to je i jedno kur’ansko poglavlje dobilo naziv “Isra” i u uzvišenom Kur’anu, spominjući se ovom riječju, kaže se: “Subhânellezī esrā biabdihī lêjlen”, to jest, “slavljeno je i uzvišeno Biće Onoga, koji je noću odveo roba Svoga”.
1. Hvaljen neka je onaj koji je u jednom casu noci preveo svoga roba iz Hrama Casnog u Hram daleki, ciju smo okolinu blagoslovili Kako bismo mu neka znamenja naša pokazali. – On, uisitinu, sve cuje i sve vidi.
Značenje riječi Mi‘rādž (Mírādž) je: ispeti se na visinu, uzdignuti se uvis. U hadisima Božjeg Poslanika kaže se: “ ‘Urridže bī”, to jest dugnut sam u visinu. Zbog toga se ovaj događaj naziva “Mi‘rādžun-nebijji” – put ili uzdignuće Božjeg Poslanika na nebo.
Božjeg Poslanika se kaže:
Namaz je mi‘radž pravovjernih (Essalātu mi‘rādžul-mu’minīn).
Također, u hadisu hazreti Pejgamber, alejhisselam, između ostaloga kaže:
‘Urridže bī (uznesen sam).
Miradžski događaj se zbio u vremenu kada je prva islamska općina u Mekki preživljavala svoje opasne i teške dane.
Te noći je javljeno čuvaru Dženneta, Ridvanu, da će ga počastiti jedan veliki gost.
Ne može se očekivati da se čovjek “preko noći” uspne do visokih stupnjeva. Niko to nikome ne može obećati jer:

Zar on nije obaviješten o onom što se nalazi u listovima Musaovim
i Ibrahimovim: – koji je obaveze potpuno ispunjavao –
da nijedan griješnik tuđe grijehe neće nositi,
i da je čovjekovo samo ono što sâm uradi,
i da će se trud njegov sigurno iskazati.
(en-Nedžm, 36.-40.)

Kur’an nas na ovo često opominje:
A one koji se budu zbog Nas stalno borili Mi ćemo, sigurno, putevima koji Nama vode uputiti; a Allah je zaista, na strani onih koji dobra djela čine! (el-Ankebut, 69.)
Za dar bîvanja Božijim prijateljem, potrebni su napor i žrtva. Najisplatniji napor i najkorisnija žrtva jeste namaz, odvajanje vremena namijenjenoga isključivo dragome Allahu. Namaz ništa, na Ovome svijetu, ne može nadomjestiti. Namaz je za nas nužda, kako kaže Uzvišeni:m Mene, nema; zato se samo Meni klānjaj i namaz obavljaj – da bi Me se sjetio! (Taha, 14.)

Pored obaveznih namaza, čovjek se treba truditi kad god može klanjati i dobrovoljni namaz (nafilu), koja nam, ako Bog da, može biti od dvostruke koristi.
Prvo, na Sudnjemu danu može nam uzvišeni Gospodar neki propušteni ili neispravan namaz nadomjestiti klanjanom nafilom.
Drugo, koliko god da smo iskreni i duhovno jaki, svaka naredna nafila može nas još više osnažiti i još nam više mjesto kod uzvišenoga Allaha osigurati.
U knjizi “Hazīnetul-esrār”, hazreti Muhammed Hakkī Nāzilī objašnjava jedan namaz, nafilu, koji je lijepo klanjati u noći kada obilježavamo Lejletul-miradž.
Klanja se dvanaest rekata, a na svakome rekatu prouči se, nakon Fatihe, sura Ihlas (kulhu vallahu Ehad), i to jedan put. Selam se predaje nakon svaka dva rekata.
Nakon posljednjega selama, dakle, kada sklanjamo svih dvanaest rekata, prouči se stotinu puta “Subhānallāhi vel hamdu lillāhi ve lā ilāhe illallāhu vallāhu ekber” (slavljen je Allah, hvala Allahu, i nema drugoga božanstva osim Allaha, Allah je najveći).
Potom se stotinu puta prouči istigfar – “estagfirullāh”.
Onda se stotinu puta donese salavat na hazreti pejgambera Muhammeda, alejhisselam – naprimjer “Allāhhumme salli ‘alā sejjidinā Muhammedin ve ‘alā Ālih”.
Hazreti Nāzilī veli da se nakon toga može proučiti bilo koja dova, ako Bog da bit će kabul (uslišana). Dan koji slijedi, ko je to u mogućnosti, treba ispostiti.
Molim Allaha da naše namaze ukabuli, da nam oprosti grije i slabosti naše. Molim Allah da nas uvede Svojom Milošću u Džennet. Amin

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.