ALLAHOVA LJUBAV

imagessdssdNeizmjerna hvala pripada Allahu koji nas je stvorio, dušu u nas udahnuo i koji dobro voli i za njega obilno nagrađuje. Salavat i selam neka su na Poslanika Muhammeda a.s. koji voli svoj ummet i koji će se za njega zauzimati na Sudnjem danu. Salavat i selam neka je na ehlil bejt, na ashabe, tabiine, šehide i sve Allahove dobre robove.

Draga i voljena braćo , jedno od Allahovih lijepih imena je i ime El-Veddud, Onaj koji je pun ljubavi i koji puno voli.
Kod Allaha ima robova koji Njega vole i koje On voli, ali ima i onih na koje se Allah srdi i na koje je ljut.
Kojoj grupi pripadamo?

Svi bi mi voljeli da budemo od onih koje Allah voli, a da li je to doista tako?
Da li smo zaslužili Allahovu ljubav,  i šta su znakovi Allahove ljubavi prema nama?

Zapitajmo se; „Da li me moj Gospodar, Allah dž.š.,voli?
Svi bi mi poželjeli da smo u onoj časnoj skupini Allahovih robova koje Allah voli. Dragi Allah naređuje Muhammedu s.a.w.s., da nas obavijesti na koji način će da nas On Allah lično zavoli?
Pa se kaže u Kur’anu a. š., :

قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللهَ فَاتَّبِعُونِى يُحْبِبْكُمُ اللهُ وَ

يَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَ اللهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ

„Reci ( Muhammede ) : „Ako vi volite Allaha, slijedite mene pa će i vas Allah voljeti i oprostiti vam grijehe vaše. Allah prašta i milostiv je“. ( Ali Imran 31. )

Iz ajeta razumijemo da ako želimo biti voljeni od strane Allaha dž. š., mi trebamo, bespogovorno, slijediti primjer Muhammeda, s.a.w.s., koji je Allahu dž.š. toliko mio da je za njega kazao

لَوْلاَكَ لَوْلاَكَ لَمَّا خَلَقْتُ الأَفْلاَكَ

Da tebe (Muhammede) ne naumih stvoriti ni Univerzuma stvorio ne bih“

Dalje se u ovom kur’anskom ajetu kaže da će Allah dž. š., onima koje On zavoli oprostiti grijehe što je i normalna posljedica ljubavi jer i mi kada nekoga jako volimo lahko okabulimo njegove ili njene propuste i mahane. Zato blago li onima koje Allah zavoli…

Poslušajmo iz sljedećeg hadisa kako izgleda Allahova ljubav prema nama, ali ujedno i kako Allah mrzi određene ljude.

Ebu Hurejre prenosi da je naš Poslanik a.s.,rekao:
Kada Allah zavoli čovjeka pozove Džibrila i kaže mu:
Allah je zavolio tog čovjeka pa ga i Ti voli“. Kad ga Džibril zavoli, pozvat će stanovnike neba, pa će im reći: „Doista je Allah zavolio tog čovjeka, pa ga volite i vi“. Kada ga zavole stanovnici neba, bude prihvaćen od stanovnika Zemlje (zavole ga).
A kada Allah zamrzi nekoga pozove Džibrila te mu kaže: „Ja mrzim tog čovjeka pa ga mrzi i ti i Džibril ga zamrzi, zatim pozove stanovnike Nebesa dozivajući: „Allah mrzi tog čovjeka pa ga i vi mrzite“. Zatim ga i oni počnu mrziti te Allah dadne da bude omražen na Zemlji “
. (Buhari i Muslim)

Jedan od znakova da nas Allah voli jeste da nas ljudi vole. Osoba koja je svima draga ili većini ljudi, osoba koju mnogi vole zbog njegove dobrote jeste zasigurno znak da ga i Allah voli. Osoba koja je omražena u društvu, koju mnogi izbjegavaju, koju ne žele u svom društvu, zasigurno nam pokazuje da ga ni Allah ne voli.

Onoga koga Allah voli on ga štiti od propasti ovog svijeta, štiti ga od slijepe ljubavi prema dunjaluku i pretjerane vezanosti za njega.

Od znakova Allahove ljubavi prema nama jeste da nas Allah učini pobožnim da nam osladi iman, da nam omili islam i njegovo prakticiranje. Naš Poslanik alejhissalatu vesselam je govorio:
„Allah daje ovaj svijet i onima koje voli kao i onima koje ne voli, a vjeru daje samo onima koje voli, pa onoga kome je data vjera njega je Allah zavolio.“ (Ahmed i Ebu Neim)

Draga braćo , nije dovoljno samo vjeru naučiti, bitno je vjeru razumiti i praktikovati. Nije dovoljno samo znati citirati ajete i hadise a ne znati ih objasniti ,rastumačiti i primjeniti u datom trenutku.

Da spomenemo još dva znaka onih koje Allah voli. Onoga koga Allah zavoli olakša mu da pred smrt učini još više dobrih djela.
Zatim jedan od znakova Allahove ljubavi jeste da onoga koga Allah zavoli doživi lijep završetak svog ovodunjalučkog života. Allah mu omogući da umre potpuno priseban, da umre u lijepom društvu, na mubarek mjestu, da mu posljednje riječi budu ešhedu en la ilahe illallah ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu.

Vjernici kao poznavaoci pravih vrijednosti kao i Ibrahim a. s., više vole vječno nego prolazno.

Muhammedu Pejgamberu s.a.w.s., mušrici su nudili ogroman imetak da se okani islama i poziva u vjeru. Međutim, iznenadiše se kad im bez kolebanja odgovori da ne bi nipošto mjenjao vječno za prolazno rekavši im :

Kada bi mi dali Sunce u desnu a Mjesec u lijevu ruku odustao ne bih“.
Draga braćo onaj koji iskreno Allaha voli i njega Allah voli i zbog te ljubavi Allah mu daje svako dobro.
Vjernik iako nekada prolazi kroz teške momente i kroz razne musibete to ne znači da ga Allah ne voli, naprotiv, time Allah želi ponekad da iskuša njegovu ljubav, da iskuša njegov iman, a ponekad i da ga očisti od grijeha kako bi kada dođe na Sudnji dan ušao u Džennet bez polaganja računa, jer ga Allah mnogo voli i sa takvim se obračunao još na ovom svijetu.

Molim Allaha, dž.š., da budemo od onih koji Allaha vole i koje Allah voli. Molim Allaha da budemo od onih koji Muhammeda Resulullaha vole i koji nas voli. Molim Allaha da budemo od onih koji vole sve vjernike i vjernice, sve Allahove dobre robove i da nas Allah učini da budemo na Ahiretu u društvu onih koje smo na Dunjaluku voljeli. Amin.

Allah, uistinu, voli one koji čine dobro. (Al-Maaida: 13

Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega. (Aali Imraan: 159

Allah, zaista, pravedne voli. (Al-Hujuraat: 9

Allah zaista voli pobožne. (At-Tawba: 7

Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste. (Al-Baqara: 222

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.