Kelime-i šehadet — IDio

441-allah.gifKelime-i šehadet

Prvi i osnovni islamski šart jeste sveukupno islamsko očitovanje, svjedočenje, vjerovanje i izgovaranje kelimei-šehadeta. Kelimei-šehadet jest osnovna formula kojom se ulazi u islam, živi i postoji u njemu. Ta formula ili iskaz tačno je i precizno određen i na arapskom jeziku glasi:

“Ešhedu en la ilalie illallah ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluh”, što u prijevodu znači: „Ja potpuno svjesno, slobodno i namjerno svim svojim bićem vjerujem, očitujem, svjedočim i izgovaram da nema, da nikada nije bilo i da nikada neće biti boga osim jednog jedinog Allaha, dž.š. i da je Muhammed, a.s., Allahov rob i poslanik. Sama riječ šehadet znači tvrditi ono što vjerujemo i to pred svim svjetovima, stvorenjima i ljudima izjaviti i svjedočiti. Vjerovanjem, svjedočenjem i izgovaranjem kelimei-šehadeta slijedimo pravi put:

“Allah svjedoči da nema drugog boga osim Njega – a i meleki i učeni – i da On postupa pravedno. – Nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog” (Kur an: Alu Imran, 18.)

Dakle, Allahovo postojanje, kao jednog jedinog Boga, svjedoči On sam, meleki, istinski učeni ljudi, svi stvoreni svjetovi, Allahove objave te Njegova svojstva i imena u tim objavama. Mi vjerujemo, svjedočimo i izgovaranjem kelimei-Šehadeta priznajemo dvije osnovne istine religije dini – islama, i to: Allahovo jedinstvo i Muhammedovo, a.s., poslanstvo. Da je Allah, dž.š., jedan jedini Bog kazuje Kuran:

„On je Allah – nema drugog Boga osim Njega – On je poznavalac nevidljivog i vidljivog svijeta, On je Milostivi, Samilosni!

On je Allah – nema drugog boga osim Njega – Vladar, Sveti, Onaj Koji je bez nedostatka, Onaj Koji svakog osigurava, Onaj Koji nad svim bdi, Silni, Uzvišeni, Gordi. Hvaljen neka je Allah; On je vrlo visoko iznad onih koje smatraju Njemu ravnim!

On je Allah, Tvorac, Onaj Koji iz ničega stvara, Onaj Koji svemu daje oblik; On ima najljepša imena. Njega hvale oni na nebesima i oni na Zemlji; On je Silni i Mudri.”

(Kur an, el-Hašr, 22.- 24.)

Ovo je osnovni aksiom: neizmjenjivi i nezamjenjivi testament islama. Vjerovanje u Božiju jedinost jedna je ista poruka i oporuka svakog vjerovjesnika:

“Prije tebe nijednog poslanika nisino poslali, a damit nismo objavili: Neina boga osim Mene, zato se meni klanjajte!”

(Kur an, el-Enbija, 25.)

Ove su riječi jezgra, srce i topos jedne jedinstvene tradicije u svim vremenima, za sve ljude, čiji je izvor i objavitelj Bog, a prenositelj svi vjerovjesnici. Potpuno iste riječi, neovisno o vremenu, prostoru i narodu, svom ummetu prenose Nuh, Hud, Salih i Šu’ajb, a.s.

“O narode moj- govorio je on – Allahu se klanjajte, vi drugog Boga osim Njega nemate.”

(Kuran, el-Eraf, 59.)

Isto osnovno načelo vjerovanja objavljuje se Musau i Junusu, a.s.:

“Ja sam uistinu Allah, drugog boga osim Mene nema – zato se samo Meni klanjaj i molitvu obavljaj, da bih ti uvijek na umu bio!”

(Kuran,Ta Ha, 14.)

“Nema boga osim Tebe – hvaljen neka si!”

(Kuran, el-Enbija, 87.)

“Da Zemljom i nebesima upravljaju drugi bogovi, a ne Allah, poremetili bi se. Pa neka je uzvišen Allah, Gospodar svemira, od onoga što Mu pripisuju.”

(Kur an, el-Enbija, 22.)

“… svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike

Njegove.”

(Kuran, el-Bekare, 255.)

Ovo je osnova prvog dijela kelimei-šehadeta ili Božije jedinosti.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s