Kelime i šehader–II Dio

441-allah.gifŠto se tiče drugog dijela ili vjerovanja, svjedočenja i izgovaranja da je Muhammed, a.s., Allahov rob i poslanik – mi, muslimani, vjerujemo da je Muhammed, a.s., svojim rodom, porijeklom, rodenjem, hranom, pićem, odjećom, obućom, udisanjem zraka, fizičkim i biološkim načinom života čovjek kao i drugi ljudi.

“Muhammed je samo poslanik, a i prije njega bilo je poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopama svojim vratili?!”

(Kuran, Alu Imran, 144.)

“Nijedan čovjek prije tebe nije bio besmrtan; ako ti umreš, zar će oni dovijeka živjeti?”

(Kuran, el-Enbija, 34.)

S te je strane Muhammed, a.s., rob, stvorenje Božije. Zato mi njega, kao uostalom niti jednog poslanika, meleka, biće i stvorenje, ne obožavamo.

“On vam neće narediti da meleke i vjerovjesnike bogovima smatrate. Zar da vam naredi da budete nevjemici nakon što ste inuslimani postali?!”

(Kur an, Alu Imran, 80.)

Riječ islam, naziv ili ime religije muslimana, znači potpunu, besprizivnu i neupitnu predanost, pokomost i robovanje isključivo Allahu, dž.š. S druge strane, kao din ili religija muslimana, islam je sveukupno životno držanje i ponašanje muslimana koje je uvjetovano i odredeno vjerom u Allaha, dž.š. Svoju predanost, pokomost i pobožnost jedinom Bogu, kao duboko svjesno, iskreno, slobodno i namjemo vezivanje za Boga, mi postižemo izgovorom kelimei-šehadeta, vjerovanjem u Njega, izvršavanjem islamskih dužnosti, islamskom etikom i slijedenjem šerijata. Prema islamu, Muhammed, a.s., uzor je za muslimane u svemu.

“Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje.”

(Kur an, el-Ahzab, 21.)

A također:

“On je poslao Poslanika Svoga s uputom i vjerom istinitom da bi je uzdigao iznad svih vjera. A Allah je dovoljan Svjedok!”

(Kar an, el-Feth, 28.)

Njega Allah šalje kao posljednjeg i univerzalnog (za sve svjetove, stvorenja i ljude) poslanika, koji je pečat svih poslanika i poslanstva, da ljudima saopći, objasni i dostavi Božiju Riječ te da ih uputi kompletiranoj i upotpunjenoj religiji dini-islamu (upotpunjenoj Allahovoj blagodati kojom je Allah, dž.š., zadovoljan), kako bi ona bila religija muslimana.

“Ova vaša vjera jedina je prava vjera, a ja sam vaš Gospodar, zato se samo Meni klanjajte!”

(Kuran, el-Enbija, 92.)

Na svijetu ima mnogo religija. Jednoj jedinoj izvor je i objavitelj Allah, dž.š., a njeni su prenositelji vjerovjesnici. Zato se kaže: islam je vjera koju je objavljivao Allah preko svih svojih vjerovjesnika, a u potpunosti je objavio i usavršio, sve do Sudnjeg dana, preko Muhammeda, a.s. Zato Vjerovjesnik kaže: “Islam je toliko uzvišen da ga ništa ne može nadvisiti.” Muhammed, a.s., prenositelj je Kurana i islama ljudskom rodu. On je bio na najvišem stupnju moralno-etičkih vrijednosti, podučio je muslimane svim obredima, šerijatu ili vjerozakonu islama i bio im je, i ostao, nenadmašiv uzor u svim pitanjima vjere, morala i načina života.

“I znajte da je medu vama Allahov Poslanik…”

(Kuran, el-Hudžurat 7.)

Zato mi njega kao svjedoka i prenositelja Allahove poruke cijenimo, volimo i poštujemo više nego bilo koga.

“Reci: Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti – a Allah prašta i samilostan je.”

(Kuran, Alu Imran, 31.)

Dok u islamu po Kuranu vjerujemo i Vjerovjesnikov put slijedimo, Allah nas, sigumo, neće kazniti. Zato će u džennet ući svi osim onih koji to ne budu htjeli, a htjeti nee oni koji odbiju slijediti put Muhammeda, a.s.

Kelimei-šehadet jest šifra, lozinka i riječ kojom se ulazi u život, s kojom se živi i odlazi na onaj svijet. To je duhovna, idejna, vrijednosna i vjerska osobna karta svakog muslimana. To je njegov identitet, najdublje odredenje i osnova osobnog vjerskog, kultumog i tradicijskog identiteta. Kelimei-šehadet može nadomjestiti sve – njega ne može zamijeniti ništa. On je duhovni i vjerski rodni list svakog muslimana. Po kelimei-šehadetu jest sve što jest. Zato svaki musliman želi i čini sve da svoju djecu i potomstvo poduči kelimei-šehadetu i da svoj život, kao što u njega i ulazi, završi s kelimei-šehadetom. Čovjek koji prima islam prvo se nauči izgovarati kelimei-šehadet. Kelimei-šehadet bio je, jeste i ostat će njegova himna Bogu.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s