Roditeljska ljubav

Ja idem u mekteb
Ja idem u mekteb

Zna se da intuitivno roditelji vole svoju djece i osjećaju naklonost prema njima i postavljaju se zaštitnički prema njima. Roditelji prema djeci imaju dosta milosti, naklonosti i brige.
Da nije toga, ljudska rasa nestala bi, a  roditelji ne bi imali strpljenja da se staraju o svojoj djeci, da ih pomažu, odgajaju, da se brinu o njima, niti da rade za njihov boljitak.
Časni Kur’an je opisao te roditeljske osjećaje tako što ponekad djecu naziva ukrasom našeg života:”Bogatstvo i sinovi  su ukras u životu  na tom svijetu.” (El-Kehf, 24)

Na drugom mjestu Kur’an ih smatra velikom blagodati koja je vrijedna zahvaljivanja Onome  koji ih je dao:”Pomoći ćemo vas imecima i snovima i učinićemo vas brojnim.” (El-Isra`, 6)
Na trećem mjestu,  ako su pobožni Kur’an  ih naziva odmorom očiju:”Gospodaru naš, podari nam u ženama našim i djeci  našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju.” (El-Furkan, 74)
Ti ajeti, pored mnogih drugih ajeta koji opisuju osjećaje roditelja prema svojoj djeci,  otkrivaju istinske osjećaje  roditeljske ljubavi prema voljenoj djeci.
Možemo navesti i stihove koji se odnose na ljubav prema djeci. Ti stihovi puni su nježnosti i naklonosti preplavljenih i osjećajima, srdačnosti, te iznose ljubav i sažaljenje koje je Allah usadio u srca roditelja
Pjesnik Umejj ibn es-Salat je skladao svome sinu pjesmu, remek djelo. Preplavljena je nježnosti i opisuje iskrenost roditeljskih srčanih osjećaja prema sinu:
Hranio sam te kada si bio novorođenče i  izdržavao  sam te dok si bio mlad, a ti si uživao u tome što sam ja žnjeo od tebe.
Pa, kao da sam ja bio bolestan, a ne ti. Stoga, moje oči su postale  preplavljene suzama.
Drugi pjesnik rekao je u pogledu  neobuzdanog roditeljskog sažaljenja koji isijava  naklonost, simpatiju i ljubav:

Zbog veoma slabašnog tijela  na kom  se neki njegovi dijelovi naslonjaju na druge, mnogo sam putovao  tom  širokom i  prostranom zemljom. I to sve zbog naše djece koja izgledaju da su  naše jetre što hodaju zemljom. Da vjetar pogodi neke od njih,  moje oči  nikada više ne bi trepnule.

Milost prema djeci dar je Allahov čovjeku

Među plemenitim osjećanjima koje je Allah usadio u srca roditelja su milost prema djeci, ljubav i usrdnost pre

ma njima. Snažan je to osjećaj koji baštini najveći utjecaj u pogledu podizanja djece i oblikovanja njihove ličnosti.

Nemilosrdno srce odražava krutu i grubu ličnost, koja nepovratno vodi ka pokvarenosti i izopačenosti djece.
Zbog svega toga, All

ahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, mnogo je brinuo o milosti i poticao je odrasle da gaje tu plemenitu osobinu.
Ahmed i Buhari u djelu “Knjiga o adabu,” Ebu Davud, Et-Tirmizi i El-Hakim navode od Abdullaha ibn Amra  ibn el-Asa, r.a., da Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao:

“Ko nema milosti prema mla

“Neki beduin došao je Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi we sellem, i rekao mu: “Ljubiš li svoje sinove? Mi ne.” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao je: “Ja ne mogu usaditi milost u tvoje srce nakon što je Allah iskorijenio iz njega.”dima i ne poštuje čast odrasli, ne pripada nama.”
Allahov poslanik sallallahu alejhi we sellem, korio je ashabe, r.a., koji nisu imali milosti prema svojim sinovima i savjetovao ih je da imaju milosti i naklonosti prema njima.
Buhari navodi u djelu  “El-Adab el-mufrad,” od Aiše, r.a.:

Buhari navodi da je Ebu Hurejre, r.a., rekao:

“Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, poljubio je Hasana, r.a., u prisustvu  El-Akra ibn Habisa et-Tamimija, r.a., koji je rekao: “Imam desetero djece i nikada nisam poljubio nijedno od njih.” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, pogledao ga je i rekao: “ko nije milostiv prema drugima prema njemu se neće postupiti milostivo.”
Buhari u svom djelu: “El-Adab el-mufrad,” navodi da je Enes ibn Malik, r.a., rekao: “Neka žena došla je Aiši, r.a., (tražeći pomoć), a Aiša, r.a., dala joj je tri hurme. Ta žena, dala je svakom od svojih sinova po jednu hurmu, a jednu je zadržala za sebe. Dvojica dječaka  su pojeli te dvije hurme, a potom su pogleda li u majku. Stoga ona je raspolovila hurmu i svakom od njih dvojice dala po pola hurme. Kada je Aiša, r.a., ispričala Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi we sellem, šta je ta žena učinila on, sallallahu alejhi we sellem, rekao je: “Zašto si začuđena time?  Allah je njoj dao milost prema njenoj djeci.”
Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi we sellem, oči su se punile suzama kada bi vidio dijete na samrti.
Buhari  i Muslim bilježe od Usame ibn Zejda, r.a., da je Poslanikova kći poslala po njega jer joj je sin bio na samrti i zamolila ga je da bude tu prisutan. On, sallallahu alejhi we sellem, uzvratio je selam i rekao: “Allah posjeduje ono što će uzeti i ono što je On dao i odredio je rok za sve, pa budi strpljiva i moli Allaha za nagradu.”

Stoga, ona je opet poslala po njega i zamolila ga da dođe, te joj je on otišao  sa  Sa’dom  ibn Ubadom, Muazom ibn Džebelom, Ubejjom ibn K’abom, Zejdom ibn Sabitom i još nekim drugim ashabima, r.a. Dijete je dato Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi we sellem, koji ga je stavio u krilo. Teško je disalo i treslo se, a njegove oči su zasuzile, te je Sa’d, r.a. rekao:

“O, Allahov Poslaniče, šta je to”? Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao je: “To je milost koju je Allah usadio u srca Njegovih robova.” U drugoj predaji navodi se: “Allah je to usadio u srca onih robova koje je On odabrao. Zaista, Allah je milostiv prema milostivima.”
Milost koja je duboko usađena u srca roditelja motivira ih da na sebe preuzmu odgovornost staranja i podizanja djece.

prof: Huseinbašić Elvedin

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s