Hutba Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

Unutrašnjost džamije
Unutrašnjost džamije

Allahov Poslanik s.a.v.s. je Osmanu ibn Mez’unu r.a. i još nekim ashabima, kada su mu došli, nakon dogovora da žive isposnicki, da dane provode u postu, a noci u ibadetu, da se udalje od svojih žena, da ne jedu meso i mrsno jelo i da se sustegnu od svega što je dozvoljeno na ovom svijetu, rekao: ”Obaviješten sam o vašem dogovoru”, a zatim je dao sakupiti ljude i tom prilikom je održao sljedeci govor: ”Vi zaista imate obaveza prema sebi. Postite i mrsite. Klanjate i spavate.

Ja klanjam i spavam. Postim i mrsim. Jedem meso i mrsno jelo. Živim bracnim životom. Ko ne slijedi moj sunnet taj ne pripada meni. Šta misle oni koji su svoje supruge sebi ucinili zabranjenim, koji su dozvoljena jela, odmor i druge halal stvari na ovom svijetu sebi zabranili? Ja vam nisam naredio da budete svecenici i monasi. U mojoj vjeri nema sustezanja od mesa, bracnog druga niti ima isposništva. Oblik isposništva i samoprijekora mojih sljedbenika je post i džihad. Obožavajte Allaha dzelle sanuhu i Njemu ništa nemojte pripisivati. Idite na hadždž i umru. Klanjajte namaz, dijelite zekat i postite Ramazan. Budite ustrajni u vršenju islamskih propisa i bicete na pravom putu. Oni prije vas su stradali zbog strogosti. Bili su strogi prema sebi, pa je i Allah dzelle sanuhu bio strog prema njima. Njihovi ostaci se nalaze u staništima u kojima su boravili.” Poslije ovoga uslijedila je objava ajeta:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تُحَرِّمُواْ طَيِّبَاتِ مَا أَحَلَّ اللّهُ لَكُمْ وَلاَ تَعْتَدُواْ إِنَّ اللّهَ لاَ يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ

”O vjernici, na uskracujte sebi lijepe stvari koje vam je Allah dozvolio, samo ne prelazite mjeru, jer Allah ne voli one koji pretjeruju.” Maide 87.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s